top of page
Anchor 1

PAARD & COACHING

Gesprekken tussen paard & mens

Holistische en persoonlijk horsemanship coaching

Horsemanship traject

Ervaar de wereld vanuit het oog van het paard.

Paarden trainen en met paarden coachen zijn twee verschillenden dingen - die toch in elkaar vloeien. Het best laat zich dat omschrijven middels het woord “spiegelen” want hier zijn enkele misverstanden en overeenkomsten uit te leggen. Het woord spiegelen houd de eigenschap “reflecteren” in - die je op twee verschillende manieren kan duiden. In training en sommige coaching visies wordt aangeduid dat het paard jouw als mens met al je emoties reflecteert. Je kunt dit zien als “kopiëren”. Jouw gedrag en emoties worden van het paard overgenomen en door het paard getoond. Een letterlijke reflectie die zichtbaar word in het paard, zo als in een spiegel dus. Maar reflectie kent ook nog een tweede duiding - eentje die waarschijnlijk ietsje accurater is als het om relaties gaat. Daarbij gaat het daarom, dat op het geziende, de spiegeling, gereageerd wordt. De reflectie word een “reactie”. De reactie komt uit de opvattingen van de ontvanger - het paard - en word zo weer getoond als het voor hem begrijpelijk is, in zijn taal, en voor hem voordelig. Een paard zal nooit destructief gedrag vertonen - maar wel gedrag wat het voortbestaan van hem zelf en de kudde dient. Deze reactie wordt op dit moment voor ons, de mens, de zender, een feedback voor datgene wat wij in eerste instantie verstuurd hebben. Een feedback die ook wel reflectie word genoemd - want wij kunnen ons zelf op dit moment reflecteren. De erste reflectie is dus meer een directe reflectie: Bericht van zender > aanname van ontvanger. De tweede reflectie gaat een paar stappen verder en komt weer terug: Bericht van zender > aanname van ontvanger > verwerking van ontvanger > antwoord van ontvanger > aanname van zender Het is niet wat je in de spiegel ziet - maar hoe je zelf de spiegeling begrijpt.

Tijdens de coaching mag je alle onderwerpen bespreken - hardop of stilletjes - die je op dit moment bewegen of die je nog nooit eerder durfde aan te kijken. De paarden zijn zachte maar eerlijke leermeesters in het ontmoeten van jezelf.

Een sessie systemisch coachen met paard duurt ongeveer 45-60 minuten en is afhankelijk van de paarden zelf en het proces van jou. 

De coaching vindt plaats bij mij op locatie in de buurt van Winschoten.

“Maybe the journey isn’t so much about becoming anything.
Maybe it’s about un-becoming everything that isn’t really you, so you can be who you were meant to be in the first place.”

Paulo Coelho

NEEM VANDAAG NOG CONTACT OP

Provincie Groningen & Drenthe

Bedankt voor de inzending!

bottom of page