top of page

Werken met paarden


Er zijn zo veel verschillende manieren om “met paarden te werken”. Als je zegt je werkt met paarden hoort er ook altijd een uitleg bij HOE je met paarden werkt.

Er zijn duizend verschillende visies, duizend verschillende stijlen, duizend verschillende scholen. Er zijn eindeloos veel trainers, leiders en instructeurs in al deze visies.

Zelf één visie te noemen doet niet gerecht aan wat je precies doet (of niet doet).

Mijn visie gaat in richting natural horsemanship - in die zin dat het natuurlijk paarden gedrag als benadering in de middelpunt staat. Maar ook hier heb je verschillende manieren en uitvoeringen.

In mijn werk gaat het voornamelijk om vrijheid, respect, plezier en vertrouwen.

Het doel is eenheid een vriendschap.

De oefeningen gaan zonder pijn en dwang en zo min mogelijk druk, passend bij het individu paard. Het paard bepaalt de snelheid, zijn grenzen worden gerespecteerd.

Mijn basis is altijd grondwerk - ongeacht de trainingstoestand en leeftijd van het paard (of berijder). Voor mij is rijden een cadeau dat ik me eerst moet verdienen. Daarbij geldt: rijden zonder dwang en pijn is rijden zonder scherpe hulpmiddelen. Geen bit, geen hackamore, geen hulpteugels, geen sporen. En daarmee dat mogelijk kan worden is grondwerk essentieel.

Vanuit goed grondwerk als basis kan je veel kanten op: liberty, vrijheidsdressuur, circusspelen, academische rijkunst, dressuur, western ...

Met de voorwaarde het vertrouwen wat het paard je schenkt niet te breken met menselijke ambities.


Wil jij met grondwerk beginnen? Of meer leren over paarden gedrag en communicatie? Loop je ergens tegen aan in de omgang met je paard? Of wil je een keer weten wie je paard (en jij) werkelijk is? Ik geef les in grondwerk en paarden taal, equine bodywork en persoonlijke coachings in Oost-Groningen op locatie.


Samen in conversatie met je paard.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


Post: Blog2_Post
bottom of page