top of page

Waarom doen we eigenlijk grondwerk?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021Grondwerk is de basis van Natural Horsemanship en de communicatie met je paard. Het is het elkaar leren begrijpen. Als je geen druk- en dwangmiddelen hebt blijft alleen maar beleefd vragen. Grondwerk is de conversatie met je paard over wat jullie van elkaar kunnen verwachten.

Het paard leert je begrijpen door jou te zien: het leest je lichaamstaal, je gezichtsuitdrukking, je hand en been houdingen, je bewegingen en je energie. Via de grond kan je zo hele fijne hulpen afstemmen en introduceren die je later op de rug kunt gebruiken. Zo leer je je paard op een fijne, plezierige manier betrouwbaar te worden - écht betrouwbaar, en echte band, zonder moeten maar met willen.

Amadeus leert hier het schouder wijken via een hulp aan zijn zijkant, die ik later ook vanuit zijn rug kan geven. Tussendoor gaan we ook spelen, bewegen en belonen. En natuurlijk opstappen oefenen. Hij is meestal vrij en kan altijd kiezen om te gaan. Ik wisse veel af - mijn enige hulpmiddelen: een lange touw en een zweep. Maar nooit wordt dit gebruikt om te straffen. Alleen belonen of negeren - en natuurlijk mezelf checken of mijn taal duidelijk was.


Hier scheidt zich soms het Natural Horsemanship. Daarom heb ik even samengevat wat NH voor mij betekend.


Ware horsemanship is: * Er zijn met paarden. * De paarden het best mogelijke leven bieden, aangezien hun natuurlijke, lichamelijke en emotionele behoeften. * Allereerst voor de gezondheid van de paarden zorgen voorafgaand aan hun prestaties. * De paarden trainen om het leven met de mens makkelijk en comfortabel te maken. Zonder angst en zonder pijn. * De paarden respecteren en van hùn leren, over waardigheid en eerbaarheid.

* De mens zien door de ogen van de paarden, bereid om door hun beoordeelt te worden.
Door de ogen van het paard


Er is alleen hier en nu. Er is alleen de zon en de regen, het gras en de schuilplaats, de energie en de rust. Er is alleen het wij, de kudde en zijn overleven. Hier. En nu.

Wat je ook met je paard doet, het is JOUW concept. Jouw JIJ is een concept dat het paard niet zal begrijpen. Het is gewoon niet belangrijk - en het staat in de weg van de kudde, het wij.

Je kunt ervoor kiezen om door deze ogen van een paard te kijken en jezelf in het wij te vinden - om het ik, de concepten, het goede en het verkeerde, de behoeften en verplichtingen los te laten.

Vertel me eens, heb je ooit in de ogen van een paard gekeken en niet de eindeloze, diepe en stille wateren gezien waar het wezen vandaan komt, de spiegeling van je gezicht en je innerlijke jou zo nauwkeurig, mooi en pijnlijk als het maar kan zijn?

Kijk dieper, wees moedig, er is hier niemand die je zal veroordelen.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page