top of page

Alternatieven voor 'rijden'

Alles wat we met onze paarden willen doen, begint op de grond.

Alles wat onze paarden moeten weten om naast ons een evenwichtig paardenleven te leiden, kan vanaf de grond worden geleerd.


Paardrijden is een voorrecht dat we moeten verdienen. Verdiend met vertrouwen en zich zelf kunnen dragen.

Je hoeft niet op je paard te rijden om een vervulde relatie te hebben en een goed leven voor je paard te bieden.


Maar natuurlijk wil je paard ook het leven ten volle ervaren. Dus rondhangen in een paddock gaat het op de lange termijn niet redden.


Wat kun je doen met een paard dat je niet kunt of wilt rijden?

Hier zijn enkele ideeën voor je. Zorg ervoor dat de oefeningen die je wilt proberen passen bij de leeftijd en gezondheid van je paard.

Inhoud:

 


Groundwerk


Laten we de term 'grondwerk' een beetje verkennen, want het is erg breed en kan heel anders worden geïnterpreteerd, afhankelijk van de discipline en het doel dat men heeft.


Grondwerk - werken van/op de grond met een paard begint in wezen wanneer je via het zicht contact maakt met een paard. Dat betekent zelfs, wanneer jij en je paard elkaar zien terwijl je de paddock nadert. Dan begint al de verbinding.

Hoe je dagelijks met je paard omgaat, is ook 'grondwerk', omdat het leert en beïnvloedt hoe jullie met elkaar omgaan. Dit kan zijn: hoe goed het paard zich laat pakken uit de wei, hoe hij zich gedraagt ​​aan het touw, bij het openen of sluiten van een hek, stilstaan ​​bij het poetsen en verzorgen, voedertijd achter een hek enzovoort.


In klassieke termen begint het grondwerk wanneer het paard en de trainer in een bak of afgesloten ruimte als een rond pen staan ​​opgesteld. Sommige mensen gebruiken altijd touwen zoals bij het longeren of lange teugels voor hun grondwerk, sommige mensen geven de voorkeur aan natural horsemanship in vrijheid en join up. Zoals je ziet zijn er al veel verschillende manieren om ‘grondwerk’ te doen.

Dit heeft bijna altijd als doel het paard fysiek te trainen, of in horsemanship om een ​​verbinding te verzekeren en het paard te laten meewerken (vaak zonder de kwaliteit en vrijheid van deze verbinding in twijfel te trekken).

Beiden lijken een zeer serieuze houding te hebben ten aanzien van het woord ‘werken’ vanaf de grond.


Grondwerk kan dus het aanleren van dagelijkse taken en omgangsvormen zijn, maar ook het trainen van het fysieke lichaam of het aangaan van een relatie. En als laatste kan het, in ieder geval voor mij, ook gewoon samen genieten van de tijd zijn, zoals wandelen of spelen in de bak of in de wei, wennen aan het hoeven trimmen of onderzoeken van de dierenartsen, een aanhanger leren kennen enzovoort. Dit kan dus ook veel tuig of voorwerpen in het grondwerk betrekken en wordt beïnvloed door je voorzieningen en omgeving.


Laten we eerst maar beginnen met de basis dingen, de dagelijkse taken en omgangsvormen.


Leiden


Een belangrijke basisles is altijd 'leren leiden', zowel voor het paard als voor de mens. Dat betekent dat het paard je leert volgen en op gepaste afstand bij je blijft, dat hij weet wanneer en waar hij moet stoppen of terug stappen om afstand te houden en je energie en snelheid op te pikken. Het betekent ook dat de mens leert om in zijn lichaam te zijn, een paard goed te leiden, bewust te zijn van emoties en energie en deze op de juiste manier te gebruiken. Om de juiste signalen te geven en te communiceren wanneer te stoppen, terug te stappen of het tempo op te verhogen.


Dit kan in vrijheid of aan een halster en een touw, in een bak of in de wei. Dat hangt allemaal af van je voorkeuren, je paard en je accommodatie.


Dit is meestal het eerste wat je een paard moet leren en kan vrij vroeg gedaan worden, het is dus perfect voor jonge paarden. Het is ook een goed punt om op terug te vallen bij getraumatiseerde paarden (of mensen) die opnieuw moeten beginnen en de omgangsvormen moeten verzekeren.


Tijdens het leiden leren het paard en de mens met elkaar te communiceren door middel van lichaamstaal en energie die de basis leggen voor elk verder fundament. Samen wandelen vormt ook een verbinding en een band. Wanneer je je paard rustig en veilig kunt leiden, kun je die comfortzone gaan verbreden om eindelijk samen te kunnen gaan wandelen, wat een leuke aanwinst is voor lichaam en geest van jou en je paard.


Leidinggeven is ook een geweldige oefening voor beginnende mensen!
Zelfhalsteren

Als je een halster wilt gebruiken voor je grondwerk is het een leuk idee om je paard het zelfhalsteren te leren. Dit geeft het paard veel autonomie als het gaat om leren met de mens en het creëert een positieve en boeiende opzet om een sessie te starten (zoals voor leiden).

Het is ook perfect voor jonge paarden die voor de eerste keer worden vastgehouden en voor getraumatiseerde of halster/hoofdstel-zure paarden.

Bij zelfhalster presenteer je het halster voor het hoofd van het paard en beloon je hem wanneer hij zelf zijn hoofd in het halster steekt. Dit wordt stap voor stap aangeleerd door eerst het halster te presenteren en even aan te raken, een stap naar voren te zetten of het hoofd te laten zakken. Dit bouw je op tot het punt waar het paard zijn neus in het halster steekt zodat je het ook daadwerkelijk kunt sluiten. (Kanttekening: de autonomie komt ook voort uit het accepteren van een nee, wanneer een paard niet wil ophalsteren)Stil staan


Stilstaan ​​is voor een paard niet zo makkelijk als sommigen misschien denken. En dit gaat nooit over "erdoorheen moeten". Paarden zijn vluchtdieren en domesticatie heeft daar niets aan veranderd. Dus zelfs als een paard nooit schrikt of iets gevaarlijks heeft meegemaakt, beweegt hij toch liever zijn voeten en hoofd om gevaarlijke situaties voor te blijven. Stilstaan ​​met het niet kunnen scannen van de omgeving of zelfs de kudde achterlaten is een gevaarlijke situatie. Stilstaan ​​komt voort uit vertrouwen en weten voor het paard dat de omgeving veilig is, de mens veilig is en het vertrouwen in zichzelf dat hij de situatie aankan. Dit moet stap voor stap en met veel geduld worden aangeleerd - en nooit boven de drempel gaan. Er is geen quick fix in stilstaan ​​en je moet niet verwachten dat een jong of onervaren paard voor een langere tijd stilstaat op een niet bekende plaats. Het is beter om een ​​paard in de eerste plaats niet in zo'n situatie te brengen dan te proberen hem stil te laten staan ​​omwille van de leereffect.


Stilstaan ​​kan echter eenvoudig worden aangeleerd door middel van targeting. Dit kan een hoef- of neusdoel zijn dat het paard leert aanraken en dat vervolgens in tijd en plaats wordt verlengd. Je kunt ook een cue toevoegen, wat erg handig is voor het opstappen.

Stilstaan op commando schept zekerheid en autonomie.Longeren of cirkelen


Longeren of cirkelen is een optie om het paardenlichaam vanaf de grond te trainen, maar het moet altijd een actieve activiteit zijn voor zowel mens als paard in plaats van passief rondjes rennen. Je kunt dit vrij doen of met een halster of kaptoom aan een lang touw (wat je voorkeur heeft). Ik raad af te longen met een bit of zelfs hulpteugels of enige vorm van 'hulptuig', omdat dit de natuurlijke beweging en biomechanica van het paard verstoort.

Gewoonlijk moeten paarden eraan wennen dat de mens plotseling achter de schouderlijn staat en ze 'weg' stuurt, ent zo als het leiden. Het wennen aan het longeren en cirkelen vraagt ​​ook veel geduld. Het is makkelijker om op verschillende leiding posities te beginnen en actief mee te gaan met je paard in energie en beweging. Je kunt mèt hem eerst draven en galopperen, cirkels maken en dan de overstap maken om hem dit alleen te laten doen.


Een geweldige manier om cirkelen begrijpelijker te maken, is een 'omgekeerde round pen' waarbij je een cirkel maakt met een soort 'hek'. Jij blijft binnen de omheinde cirkel terwijl het paard buiten blijft. Hij kan dan niet in je ruimte komen en leert rond de cirkel te buigen, en kan zo zijn eigen bewegingen vinden.Werken aan de hand


Aan de hand werken komt uit de academische en klassieke dressuur, het aanleren van schouder in, zijwaarts lopen, Spaanse stap en ga zo maar door. Het is een geweldige manier om de beweging van het paard te verbeteren en zijn lichaam te versterken. Het vereist zeer fijne communicatie en concentratie van paard en mens. Het is een geweldige manier om variatie te creëren in training voor lichaam en geest. Je hoeft geen academische doelen te hebben om aan de hand te trainen. Er zijn geweldige gemakkelijke en lichte manieren om een paard de basis te leren voor algehele kracht en gezonde bewegingen die later ook bij het rijden kunnen worden gebruikt.

Zijwaarts stappen en Spaanse stap kunnen ook zeer boeiend, motiverend en leuk zijn voor een paard wat misschien wat motivatie mist.

Dit kan eenvoudig worden aangeleerd met een target of door de mens te imiteren.


Target & Clicker training


Target- en clickertraining zijn niet slechts één truc of methode, je kunt ze letterlijk gebruiken voor alles wat je je paard wilt leren, van dagelijkse verzorging tot high performance dressuur.

Of gewoon ook leuke trucs en pronken.


Als je aan clickertraining en positieve beloning begint, zijn er echt geen grenzen aan je creativiteit.

Je kunt je paard leren om op kegels, matten, zwembadnoedels te mikken, op houten blokken, hellingen, trailers, wippen te stappen, over palen te gaan, hindernissen, tassen, plastic zeilen, plastic flessen, dingen op te rapen en op te halen, op naam terug te komen, zelfs om een ​​geur op te sporen en verborgen dingen te vinden.


Je kunt parcours maken vanuit je fantasie, net zoals we dat doen met agility voor honden. Je kunt spellen bedenken voor balans, coördinatie, spieropbouw, fijnere communicatie en vertrouwen en gemak in elke situatie.


Alles wat je op de grond met je paard doet op een positieve en lonende manier, zal je dubbel terugbetalen als je eenmaal begint te rijden.


Het zorgt ook voor een veilige omgang en maakt "bomb proof" paarden - voor zover dit mogelijk is.


Gaan wandelen


Het beste deel van "niet rijden" voor mij is wandelen en trektochten maken. Met een paard gaan wandelen dat kan genieten van de omgeving zonder constant gestrest of angstig te zijn, draagt echt bij aan zijn algehele gezondheid en mentaal welzijn. Paarden horen rond te lopen - niet in een stal te staan. En gelukkig ook mensen! Als je niet kunt of wilt paardrijden, ga dan samen in de natuur, wandel en verken de plek waar je leeft en omarm dat je elkaar hebt.Om met mijn paard te kunnen lopen zoals ik met mijn hond doe, vrij en veilig is voor mij gewoon het mooiste in het leven en waar ik naar streef. 


Ik raad iedereen en elk paard grondwerk aan, ongeacht de grootte, leeftijd en discipline.

Het is ook een leuke manier om bezig te blijven en je paard mentale verrijking te bieden als hij herstellende of chronisch ziek is. Want je kunt de term “grondwerk” precies invullen naar de wensen en mogelijkheden van jouw paard.Er zijn veel meer manieren en dingen die je vanaf de grond kunt doen dan alleen wat je hier hebt gelezen. Het hangt ook allemaal af van je persoonlijke voorkeuren. Hou er rekening mee dat, zoals bij elke training of discipline, er nooit dit 'éne ding' is dat 'op deze bepaalde manier' moet worden gedaan. Een relatie tussen paard en mens is zo individueel dat je het altijd bij jullie twee moet passen.

Dus gebruik deze voorbeelden of elk ander voorbeeld dat je vindt als referentie en idee en ga dan op onderzoek uit.


Heb je nog andere leuke ideeën of voorbeelden? Aarzel niet en schrijf ze in de reacties zodat anderen ze ook kunnen lezen!54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page