top of page

Coachen met paarden


Paarden trainen en met paarden coachen zijn twee verschillenden dingen - die toch in elkaar vloeien. Het best laat zich dat omschrijven middels het woord “spiegelen” want hier zijn enkele misverstanden en overeenkomsten uit te leggen. Het woord spiegelen houd de eigenschap “reflecteren” in - die je op twee verschillende manieren kan duiden.


In training en sommige coaching visies wordt aangeduid dat het paard jouw als mens met al je emoties reflecteert. Je kunt dit zien als “kopiëren”. Jouw gedrag en emoties worden van het paard overgenomen en door het paard getoond. Een letterlijke reflectie die zichtbaar word in het paard, zo als in een spiegel dus. Maar reflectie kent ook nog een tweede duiding - eentje die waarschijnlijk ietsje accurater is als het om relaties gaat. Daarbij gaat het daarom, dat op het geziende, de spiegeling, gereageerd wordt. De reflectie word een “reactie”.

De reactie komt uit de opvattingen van de ontvanger - het paard - en word zo weer getoond als het voor hem begrijpelijk is, in zijn taal, en voor hem voordelig. Een paard zal nooit destructief gedrag vertonen - maar wel gedrag wat het voortbestaan van hem zelf en de kudde dient. Deze reactie wordt op dit moment voor ons, de mens, de zender, een feedback voor datgene wat wij in eerste instantie verstuurd hebben. Een feedback die ook wel reflectie word genoemd - want wij kunnen ons zelf op dit moment reflecteren.


De erste reflectie is dus meer een directe reflectie:

Bericht van zender > aanname van ontvanger.

De tweede reflectie gaat een paar stappen verder en komt weer terug:

Bericht van zender > aanname van ontvanger > verwerking van ontvanger > antwoord van ontvanger > aanname van zender


Het is niet wat je in de spiegel ziet - maar hoe je zelf de spiegeling begrijpt.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page